Hou je vast, daar komt de recessie aan…

door Vulpius

Update: een grappige terugblik (herblik?) anno 2012

*
*    *

… en de Amerikanen hebben het nog harder te verduren. Een Amerikaanse tourist mag al diep in de buidel tasten om in Parijs 50 dollar te betalen voor een stukje taart en twee kopjes koffie, of 20 dollar voor twee kopjes thee in Londen!

Maar ook hier in België hebben we het hard te verduren. 20 000 mensen stappen op in Brussel. De koopkracht daalt en dat vinden de vakbonden natuurlijk niet leuk (wie wel?). Maar toch hebben ze niet helemaal door hoe economie werkt.

De waarschuwing van de Nationale Bank over de toenemende inflatie is voor hen koren op de molen. Meer werk moet leiden tot een hoger inkomen, zeggen de bonden.

Natuurlijk, de prijzen stijgen en ons geld wordt minder waard, dus we verhogen gewoon de inkomens, dat zal de inflatie wel doen verdwijnen. Iedereen die ooit in zijn of haar leven ook maar een beetje met een economie in contact is gekomen weet dat dit niet zo simpel is. Laten we dit even uitleggen. Eerst en vooral zitten we met een kosteninflatie, dat is duidelijk. De oogst is dit jaar slecht geweest, de olie blijft maar stijgen en de financiële markten zijn momenteel vrij volatiel. Dit leidt tot een onderaanbod, en bedrijven zien zich dus genoodzaakt om de prijzen te laten stijgen, ze moeten immers hun winst boeken en de lonen van hun werknemers kunnen uitbetalen. De overheid kan nu ingrijpen door de lonen te verhogen, zodat de koopkracht van “de mensen” toch ietwat gelijk blijft. Voor de bedrijven is dit natuurlijk weer een stijgende kost, en dus zullen op termijn de prijzen weer stijgen. Voor je het weet kom je in een loon-prijsspiraal terecht. En daar hebben we al slechte ervaringen mee gehad, midden jaren zeventig.

Het is dus niet zo simpel als de vakbonden het voorstellen, maar ik vermoed (hoop) dat ze dat zelf ook wel weten.

Is er dan niets wat de overheid kan doen? Toch wel, maar makkelijk is het niet. Een deflatiebeleid kan er traditioneel op gericht zijn om ofwel de groei van het geldaanbod te beperken, of om de kosten op bedrijven wat te verkleinen (wat misschien geen slecht idee zou zijn). Al deze maatregelen zullen jammer genoeg gepaard gaan met een stijgende werkloosheid (op het waarom ga ik verder niet in).

Ze willen ook dat de inkomsten uit beleggingen en kapitaal rechtvaardiger belast worden.

Brr, ‘ga het geld halen waar het zit’ zeker? We betalen al roerende voorheffingen genoeg, laat ze daar maar vanaf blijven. Men vergeet dat er aan veel beleggingen al genoeg risico verbonden is, wanneer daar nog eens extra taxen bovenop zouden komen zouden de markten nog somberder kunnen worden.

“2,5 miljard euro zal ons budget verliezen in 2007 en 2008. Dat is, kameraden, 1.000 liter mazout voor de 4 miljoen gezinnen in ons land, gratis en voor niets.”

Rudy De Leeuw praat alsof hij net uit communistisch Rusland terugkeert. “Kameraden”? Hij heeft echter wel een punt door te zeggen dat de begroting de laatste tijd in België miserabel is. Gebouwen verkopen om ze dan terug te huren en dat soort gekke eenmalige maatregelingen treffen en dan nog met een gat eindigen. En vergeet niet dat we ook nog een enorme overheidsschuld hebben af te lossen. Ik vrees dat het toch ooit eens kiezen of delen zal moeten worden tussen sociale zekerheid en gezonde begroting. Persoonlijk denk ik dat we veel kunnen leren van de Scandinavische landen.

Gelukkig zijn we niet alleen met onze problemen. In Amerika praten zelfs bekende techbloggers al over het probleem. Het zijn dan ook enkele goeie tips:

  • Geef minder uit.
  • Focus op lange-termijn contracten.
  • Netwerken en socializen.
  • Een bedrijf starten zou ik hier niet meteen doen, jammer.
  • Let op je schulden.
  • Spaar (als je voorzichtig bent).
  • Dit is een tip voor enkele instellingen hier: stop al dat gestaak! Een dagje staken bij de NMBS of de Post kost handenvol geld.

Common sense eigenlijk. Vergeet ten slotte ook niet dat er op de aandelenmarkten koopjes te doen zijn als het slecht gaat. De bedoeling is dan wel bedrijven uit te kiezen die de recessie zullen overleven. Wacht ook vooral op de kwartaal- en jaarverslagen van banken en andere financiële instellingen. Een aandelenpakket Fortis of misschien KBC wanneer deze laag staan kunnen je later een flink rendement opleveren. Als je het liever voorzichtiger aanpakt kan je terecht bij overheidsobligaties. België zal wel niet failliet gaan en je bent zeker van je winst. Het kan dus een mooi alternatief zijn voor een spaarboekje, zeker als de rente zal gaan dalen. Als je het helemaal voorzichtig wil aanpakken: zet het dan op een spaarboekje. Dan wordt de inflatie tenminste nog gedekt.

Maar misschien loopt het allemaal zo’n vaart nog niet, ik ben tenslotte geen professionele analyst (laat dit meteen een disclaimer wezen). Ik ga het toch kalmer aan doen in 2008 en ’09.