Happiness and you

door Vulpius

Ik ben dol op Ted talks.

We zijn geslaagd, we zijn blij, en het is heerlijk verkoelend aan het regenen. Een ideaal moment om een van mijn geliefde Ted talks te herbekijken: Why are we happy? Why aren’t we happy? door Dan Gilbert. Dit mag je zeker niet missen, hieronder vind je de bullet points op een rijtje (ik hou van lijstjes):

 • Impact Bias: The tendency to overestimate the hedonic impact of future events.
  We zijn nogal eens geneigd om toekomstige beslissingen of gebeurtenissen teveel gewicht te geven.
 • Synthetic Happiness: I’m so much better off… after some “negative” events in life.
  We zijn opmerkelijk goed in staat om – na een tegenslag – toch terug gelukkig te zijn. Ook al denken we vaak dat dit niet mogelijk is.
 • “Yeah Right”-Response: We smurk because we believe synthetic happiness is not as good as natural happiness: getting what you want vs. what you make of it.
  We geloven niet dat we oprecht gelukkig kunnen zijn: we hebben tenslotte niet wat we wilden.
 • … As Good As Real Happiness: synthetic happiness is as good and enduring as natural happiness.
  Maar toch: deze vorm van geluk is niet slechter.
 • Free-Choice Paradigm: the one I own is better than I taught.
 • Freedom is the friend of natural happiness, but the enemy of synthetic happiness. Being stuck can be a joy. Reversible decisions make you worry.
  Wanneer we moeten kiezen piekeren we en zijn we uiteindelijk ontevreden. Kiezen is verliezen. Dit concept deed me meteen aan cognitieve dissonantie denken. En wel in deze zin: vaak zijn we teleurgesteld over iets dat we verkrijgen. Ons psychologisch afweersysteem zal dan proberen “vrede te nemen” met onze keuze. We kunnen dus gelukkig zijn met onze keuzes, ook al zijn dit niet altijd te beste. Dit gaat echter niet wanneer we de mogelijkheid krijgen om op onze keuzes terug te komen, dit doet ons twijfelen. In die zin zijn keuzemogelijkheden niet altijd goed (ook al lijkt dit tegenstrijdig).
 • Don’t overrate differences between futures.

Dan heeft ook een boek. Ik moet het ook nog opsporen en lezen, maar daar ga ik zeker werk van maken. Hij kan het veel beter uitleggen dan ik in deze bovenstaande samengevatte puntjes uit zijn talk; maar het is een wijze levensles en een echte eye-opener.

Kortom: pieker niet teveel over beslissingen of mogelijke gebeurtenissen. Geen keuze hebben is vaak zo slecht nog niet. Het zijn vaak de kleine dingen die ons dag-tot-dag geluk beïnvloeden.

Een mooi inzicht dat probeert een beetje Boeddhisme naar onze Westerse cultuur te brengen, en dat is altijd goed.