De grote boekenlijst: Een samenzwering van idioten – John Kennedy Toole

door Vulpius

Een absurd, humoristisch boek dit keer, maar met een redelijk trieste achtergrond.

John Kennedy Toole, de schrijver, pleegde immers zelfmoord toen hij zijn boek aan geen uitgever kwijt kon. Uiteindelijk pleegde hij zelfmoord. Zijn moeter, bij wie hij samenwoonde vond het manuscript en kon Walker Percy (eveneens auteur en lesgever aan Loyola University New Orleans) overtuigen om het te lezen, en zo werd het uiteindelijk toch gepubliceerd.

Het verhaal speelt zich af in New Orleans rond de jaren zestig. Het boek vertelt het verhaal van Ignatius Reilly, een intelligente maar boerende, luie, vatsige kerel. Op zijn dertigste leeft hij nog bij zijn moeder, en door financiele en familiale omstandigheden wordt hij wel gedwongen om een baantje te zoeken. Tijdens deze zoektocht krijgt hij met allerlei personen te maken, die geen van allen ook maar een grijntje normaal zijn.

Er zijn gelijkenissen tussen Ignatius en de auteur. Ook deze verkocht hot-dogs in een van zijn baantjes, en hij leefde ook nog bij zijn moeder. Maar daar blijft het bij: Toole hield wel van reizen, was netjes en zag er steeds verzorgd uit.

Al bij al zeg ik: het lezen waard. Ignatius zal je vast en zeker wel een beetje doen denken aan iemand die je kent, wat het natuurlijk ook zo grappig maakt. Het is een lekker vlot, geestig boek met stereotiepe, bizarre personages, en met een hoop slapstick. Ik lag niet te gieren van het lachen, maar er verscheen geregeld een glimlach op mijn gezicht. Een tip: je kunt best de hernieuwde versie van rond 2000 lezen. De voorgaande editie is nogal verouderd, zeker wanneer je zou besluiten om het in het Engels te lezen.

Leuke fragmenten uit het boek kan ik dit keer (voorlopig) wel niet geven, helaas – het is al terug naar de bibliotheek.

Volgende keer iets van Palahniuk (auteur van Fight Club), of weer iets psychologisch, we zien wel.

Advertenties