Hou je vast, daar komt de recessie (opnieuw) aan…

door Vulpius

Best grappig: in 2007 (een eeuwigheid geleden dus) schreef ik dit. Ondertussen is er veel veranderd. En niet veranderd.

… en de Amerikanen hebben het nog harder te verduren. Een Amerikaanse tourist mag al diep in de buidel tasten om in Parijs 50 dollar te betalen voor een stukje taart en twee kopjes koffie, of 20 dollar voor twee kopjes thee in Londen!

Nog even wachten en het is omgekeerd. America is bouncing back! Of is het eerder: Europe is down and bleeding out?

Maar ook hier in België hebben we het hard te verduren. De koopkracht daalt en dat vinden de vakbonden natuurlijk niet leuk (wie wel?). Maar toch hebben ze niet helemaal door hoe economie werkt.

De waarschuwing van de Nationale Bank over de toenemende inflatie is voor hen koren op de molen. Meer werk moet leiden tot een hoger inkomen, zeggen de bonden.

Wat dit betreft is er weinig veranderd. Enkel een mini schandaaltje links en wat overmatig staken rechts om de geloofwaardigheid nog meer te kelderen bij de publieke opinie.

Brr, ‘ga het geld halen waar het zit’ zeker? We betalen al roerende voorheffingen genoeg, laat ze daar maar vanaf blijven. Men vergeet dat er aan veel beleggingen al genoeg risico verbonden is, wanneer daar nog eens extra taxen bovenop zouden komen zouden de markten nog somberder kunnen worden.

Tjah, het geld wordt dan nu toch gehaald waar het zit. De index blijft ondertussen keihard overeind staan. We denken immers aan de mensen…

Vergeet ten slotte ook niet dat er op de aandelenmarkten koopjes te doen zijn als het slecht gaat. De bedoeling is dan wel bedrijven uit te kiezen die de recessie zullen overleven. Wacht ook vooral op de kwartaal- en jaarverslagen van banken en andere financiële instellingen. Een aandelenpakket Fortis of misschien KBC wanneer deze laag staan kunnen je later een flink rendement opleveren. Als je het liever voorzichtiger aanpakt kan je terecht bij overheidsobligaties. België zal wel niet failliet gaan en je bent zeker van je winst. Het kan dus een mooi alternatief zijn voor een spaarboekje, zeker als de rente zal gaan dalen. Als je het helemaal voorzichtig wil aanpakken: zet het dan op een spaarboekje. Dan wordt de inflatie tenminste nog gedekt.

Oej, daar zit het ondertussen helemaal mis dus. Waar er in 2007 nog hoop was dat de banken de zaak wel draaiende zouden houden zitten we inmiddels met een exit-Fortis, een exit-Dexia en wie weet een exit-Bankia exit-Griekenland en exit-wie-weet-wat-nog-allemaal. Dat van die gedekte inflatie op een spaarboekje klopt ook al niet langer.

 

Advertenties