Trumpeteers

door Vulpius

Triestig is dat, eh. Maar ik versta het wel.

Ik versta het als er mensen zijn die de corruptie van personen zoals de Clintons beu zijn, want dat zijn ze ook, samen met hun hele zogenaamde “Foundation”. Da’s “part of the game,” fair enough, maar enkel zolang er golden times inzitten voor de gewone middenklasse.

Ik versta het als men op Canvas 5 minuten geleden een extra debatje uitzendt en daar De Winter door de moderatoren nog een grapjes krijgt nageroepen: u heeft toch goed van uw tijd gebruik gemaakt. Weet dat er dan duizenden mensen thuis met een zuur hart meekijken. “Wij worden ook uitgejoeld,” denken die dan.

Akkoord met de opsplitsing tussen elite en niet-elite. Dom en slim. Rijk en arm. Maar zo populistisch, dom, en arm zijn die mensen ook weer niet meer.

Ik was als puber nogal extreem-rechts. Ik vind het nu moeilijk om me nog te herinneren waar ik eigenlijk voor stond. Ik ben getrouwd met een buiten-Europese, ben blij als ik kan kennis maken met andere culturen, maar — eerlijk gezegd, en laat ons daar allen dan ook gewoon eerlijk in zijn — soms ook bang. Dat gaat zo. Da’s normaal

Maar daar ging het me vroeger zelfs niet om. Ik dacht gewoon dat conservatief juister was. Meer tering-naar-de-nering. Minder de “profiteurs” ondersteunen. Ik en mijn ouders hadden nooit om iets gevraagd en ook niets gekregen, en onze buren kregen een vette werkloosheidsuitkering. Dat ging er bij mij niet in.

Maar ik was wel voor de vrije markt, voor liberalisme, voor mensen die vrij moesten zijn, grenzen die open moesten zijn. Ik was tegen economische vluchtelingen, tegen uitkeringen, tegen de vakbond.

En dat ben ik eigenlijk nog steeds, maar ik ben trotser om te zeggen dat ik nog voor veel meer dingen voor ben. Om iedereen mijn broeder en zuster te noemen, voor het weghalen van genderongelijkheden, voor het zorgen dat we ieder kind, het maakt niet uit hoe weinig papieren het heeft, te kunnen ondersteunen met een top-educatie. En dat daar mijn verdomde belastingcenten dan maar naartoe gaan, en niet naar die zuurpruim van een ambtenaar. Ik ben voor vrij verkeer van eerlijke mensen, net als ik voor het hard aanpakken van niet-eerlijke mensen ben. Ik ben voor sterke, centrale besturen. Geen landen of federaties of “Vlaanderen” maar misschien wel city-states, maar dan niet met het bouwen van muren en nakijken van anderen.

Ik ben bang voor de wereld van morgen, voor de wereld voor onze kinderen. Dat zeiden mijn grootouders ook al. Maar toch. Op tv blijft men maar door palaveren, maar ondertussen zitten we wel met een fifty-fifty. Het is makkelijk om de twee kampen te benoemen, maar dat zorgt er net voor dat beiden blijven verder afdwalen in extremisme… samen met ISIS en “die mannen”.

Zij die vergeten werden zullen niet meer vergeten worden. Trump, makker, ik hoop het, maar vergeet naast de witte this-or-that collar workers de rest ook niet, sava?

Advertenties